TRIPOLI CONGRESS CENTER PROJECT MANAGEMENT

In this prooject, Yılmaz DÜZGÜNER depending on he served as PROJECT DIRECTOR os the client SYSTEM CONSTRUCTION and was given to him by his employer SYSTEM CONSTRUCTION  work completion certificate.

Architects:TABANLIOGLU  ARCHITECTS, Location:Tripoli, Libya,Architectural Project Team:Salih Yılgörür, Ali Çalışkan, Emre Özberk, Oktay Murat, Zeynep Eker, Merve Demirbaş, Elif Akçakaya, Salih Çıkman, Işıl Taşkın, Başak Uysal, Elif Selçuk, Zeynep Çorakçı,Architect in Charge:Melkan Gürsel, Murat Tabanlıoğlu Area :25000.sqm Project Year2010

Interior Design:Sinan Kafadar ,Metex Design Group,Structural Consultancy:Emir Engineering Mechanical Consultancy:GN Engineering,Electrical Consultancy:HB Teknik Facade Consultancy:CWG Engineering,Acoustic Consultancy:STD Ses Tekniği Danışmanlığı,Sound System Consultancy:Pro Sistem,Fire Consultancy:Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç,Landscape Consultancy :Akgöze LD

Main Contractor , Client : SYSTEM CONSTRUCTION General Coordinator :  Erkan Özmen  (SYSTEM CONSTRUCTION )

Project Director Yılmaz Düzgüner (System Construction ) Site Project ManagerHakan Çelik (System )Site CoordinatorAli Turhan Elmasulu (System )

The building site is located next to the Zoo Park and the woods in continuity. The Center being the lead construction, the zone will be transforming into a Congress Valley; as a step forward, next to it a Hotel is recently built to meet the accommodation functions of the development plan, parallel to the process, private villas are under construction in close vicinity. Utilizing the land, all the existing trees preserved; the piece with no trees, spotted as soccer filed on the plan is selected for the location of the building.

 Surrounded by the woods, the rectangular two-storey ‘block’ is nested in a semi-transparent metal envelop as a “shield” that opens up to the external landscape with a wide portico that defines the main entrance. Between the mesh and the inner glass walls a semi-open shady circulation area is created as an extension of the landscape. Incise patterns inspired by the trees around the site, permit controlled daylight to diffuse into the central space and at night , When the building interior is lighted, the oozing beams through the slits integrate with the wood at the background.

Natural materials like natural stone, glass as an easy to recycle material, or other material derived from renewable resources with low carbon emission are preferred in the building process. FSC certificate is asked for timber work. For quality increment at interiors, paintings and adhesives of low volatile organic chemical compounds are utilized. Construction waste management, materials reuse, use of regional materials and rapidly renewable materials are the basics of design criteria.

The facade texture is to change in every direction with the orientation of the building and depending on its relation with the exterior and preserve the harmony with the adjacent grove. The texture is visually an extension of the tree branches as a complementary of the woodland

Between the mesh and the glass wall, an 8 meter corridor encircles all three sides; the main building is flanked by a 4-meter wide reflection pool that provides an extra cooling effect before the buildingand another 4 meter is left as a semi-open shady corridor, which creates a sound waft in the circulation zone. The design criteria provide natural ventilation. The HVAC systems were designed to optimize energy performance of the building.

Country
LIBYA
Date
01.05.2009
Province
TRIPOLI
Project Group
TABANLIOĞLU ARCHITECTS
Employer
SYSTEM CONSTRUCTION ErkanÖZMEN
Status
Completed
Visit The Page